Frank Herbert – Dune quote – Fear

I must not fear. Fear is the mind-killer. Fear is the little-death that brings total obliteration. I will face my fear. I will permit it to pass over me and through me. And when it has gone past I will turn the inner eye to see its path. Where the fear has gone there will be nothing. Only I will remain.

In goed Nederlands vertaald (ChatGPT) krijg je het volgende:

Ik mag geen angst hebben. Angst is de geestdodende kracht. Angst is de kleine dood die totale vernietiging brengt. Ik zal mijn angst onder ogen zien. Ik zal het toestaan om over me heen te komen en door me heen te gaan. En wanneer het voorbij is, zal ik mijn innerlijke oog wenden om het pad van de angst te zien. Waar de angst is geweest, zal niets meer zijn. Alleen ik zal overblijven.

Angst onder ogen zien en loslaten

De vertaling van de quote hierboven raakt me steeds weer. Het herinnert me eraan hoe belangrijk het is om niet weg te rennen voor mijn angsten, maar om ze juist onder ogen te zien. Door de woorden te lezen en even diep adem te halen, word ik eraan herinnerd dat angst tijdelijk is. Het voelt vaak overweldigend, maar als ik het toelaat en het zijn weg laat vinden door mij heen, merk ik dat het langzaam verdwijnt. Wat achterblijft, ben ik—sterker en rustiger.

Iedere keer wanneer ik voel dat angst me probeert te verlammen, denk ik aan deze tekst. Ik sta mezelf toe om de angst te voelen, maar laat het niet mijn keuzes beïnvloeden. Het helpt me om verder te gaan, om vol vertrouwen vooruit te kijken. Misschien helpt het jou ook om even stil te staan, adem te halen en je angst los te laten.