Jeuk…

Wat is Jeuk?

Jeuk is een kriebelend gevoel dat je aanspoort om te krabben. Jeuk kan beperkt blijven tot een bepaalde plek op het lichaam. De oorzaak is meestal ook plaatselijk. Je kunt ook jeuk hebben over je hele lichaam. Jeuk kan voorkomen met of zonder huidletsels. Ook door het krabben kunnen huidletsels ontstaan.

Oorzaken van jeuk

Jeuk kan veel verschillende oorzaken hebben: huidaandoeningen, geneesmiddelen, systemische aandoeningen of psychogeen.

Mijn jeuk

Regelmatig heb ik jeuk op plekken op mijn lichaam, maar even zachtjes krabben verhelpt het euvel. Soms wordt je lek geprikt door vervelende muggen of andere insecten en dan is het wat vervelender, want de jeuk is dan niet te harden en krab je het vaak open terwijl je toch echt weet dat het de jeuk niet verminderd.

Naast fysieke jeuk krijg ik ook regelmatig jeuk van mensen die rollen vervullen terwijl ze daar eigenlijk niet capabel voor zijn. Het zijn zachte heelmeesters en die zorgen voor stinkende wonden. Je kunt, dat lijkt tenminste, goede gesprekken met ze voeren, plannen maken en er uiteindelijk helemaal niets mee doen. Zo vermoeiend. Ik heb bij dit soort personen ook echt het gevoel dat ze aan mijn leven in ieder geval niets toevoegen en ik denk dat onze gemeenschap er ook echt niet bij gebaat zijn.

Tegen bepaalde jeuk is geen crème opgewassen…

Mijn keuze om deze jeuk tegen te gaan, is kiezen voor mijzelf en ervoor zorgen dat ik zo min mogelijk met ze te maken hoef te hebben.