De geheime geschiedenis – Procopius

Vandaag hoorde ik op NPO Radio 1 in het programma OVT, uitgezonden op 9 juli 2023 tussen 10 en 12 uur. Het was een zeer interessant verhaal en voor mijzelf legde ik de link naar een fictief hedendaags fenomeen dat ik in mijn blogpost over Naai-Poleon heb beschreven. Ooit zal de waarheid uitkomen, want hoe deze ook verbloemd wordt door mooie woorden en goede bedoelingen, daar in de geschiedschrijving de werkelijkheid toch nog een plekje zal krijgen.

De geheime geschiedenis (Anecdota)

De Geheime Geschiedenis (Anecdota) is een werk dat wordt toegeschreven aan Procopius, de Byzantijnse historicus. Het is een polemisch en vaak negatief verslag van het bewind van keizer Justinianus I en zijn vrouw, keizerin Theodora. Het werk werd pas na de dood van Procopius ontdekt en was bedoeld als een onthulling van de “echte” gebeurtenissen die tijdens hun heerschappij plaatsvonden, in tegenstelling tot de officiële geschiedschrijving van Procopius’ andere werken.

De eerste persoon #1: Verzwegen verhalen van Procopius | NPO Radio 1

De overeenkomsten met de blog over Naai-Poleon

Door de huidige evenknie van de Senaat uit de Romeinse tijd wordt de fictieve Naai-Poleon de handen boven het hoofd gehouden en worden de mooie verhalen van deze persoon, met de trekken van de wrede keizer Justitianus I, op een propagandische wijze over de blauw-witte wereld heen gestrooid. Ooit… Ja, ooit… Ooit zal de waarheid boven komen drijven en laten zien hoe de fictieve Naai-Poleon iedereen voor het lapje heeft gehouden en dan zal de ware aard aan de gehele blauw-witte wereld getoond worden.

De uitzending van NPO Radio 1 – OVT terugluisteren

Ga naar het fragment op de website van NPO Radio 1 – OVT.

Het gebruikte plaatje van Procopius is gebruikt op de NPO site behorende bij het fragment.