Samen naar het stadion…

  • 6 minuten gelezen

Wat is er mooier dan samen met je zoon een keer naar het stadion te gaan? Antwoord: Heel vaak samen met je zoon naar het stadion gaan.

Hermann-Otto F. Israël

Ik heb al veel stadions gezien en samen met David heb ik ook al in een aantal mooie voetbaltempels wedstrijden mogen bezoeken.

Amsterdam Arena / Johan Cruijff Arena

Als fervente AJAX-supporters, want dat hoort nu eenmaal bij een goede opvoeding, zitten David en ik trouw op onze stoelen 325 en 326 in vak 430 430 van de Johan Cruijff Arena. Deze twee stoelen hebben we al sinds het begin van deze eeuw en waar eerst Angela en ik daar samen zaten werd en dat later de zitplaatsen van David en van mij.

We hebben daar samen al heel veel eredivisiewedstrijden bekeken, een aantal eredivisiekampioenschappen gevierd, 15 mei 2011 zullen we nooit meer vergeten, en daarnaast vele beker-, Champions League- en UEFA Leaguewedstrijden van de mooiste club van allemaal gezien. Ook hebben wij hier samen verschillende interlands mogen aanschouwen.

Onze thuishaven, de Johan Cruijff Arena

Ook over de grens hebben we wedstrijden gezien waar enkele van onze helden of favoriete teams op het veld stonden. Hieronder een overzicht van de stadions en wedstrijden die wij in het buitenland hebben gezien.

Camp Nou – FC Barcelona

1987 – FC Barcelona – AFC AJAX (zonder David)

De eerste keer dat ik het stadion betrad was op 19 augustus 1987. Ons aller AJAX, met Johan Cruijff als trainer, speelde om de Trofeo Joan Gamper tegen FC Barcelona. Het was de tweede wedstrijd van de avond. De eerste wedstrijd was de herhaling van de Europacup 1 finale van dat jaar: FC Porto tegen HSV. AJAX verloor de wedstrijd tegen FC Barcelona met 3-2 maar de avond was onvergetelijk.

FC Barcelona
Andoni Zubizarreta (Javier Urruti), Gerardo, Josep Moratalla (Migueli), Julio Alberto, Victor Muñoz, José Ramón Alexanko, Esteban Vigo (Urbano), (Ramón Calderé)), Bernd Schuster, Roberto, Gary Lineker, Raúl Vicente Amarilla (Mark Hughes). Coach: Terry Venables.

AFC AJAX
Stanley Menzo, Danny Blind, Ronald Spelbos, Jan Wouters, Sonny Silooy, Aron Winter, Frank Rijkaard (37. John Bosman), Rob Witschge, John van ’t Schip (37. Alistair Dick), Frank Stapleton, Hennie Meijer (Dennis Bergkamp). Coach: Johan Cruijff.

2017 – FC Barcelona – Olympiakos Piraeus (met David)

Op 18 oktober 2017, iets meer dan 30 jaar na mijn eerste wedstrijd, was ik er weer. Samen met David waren we er voor de wedstrijd FC Barcelona tegen Olympiakos. Het regende al de hele dag en de straten van Barcelona stonden onder water. Wij gingen als verzopen katjes Nou Camp binnen maar zagen FC Barcelona met Suarez, Iniesta en Messi winnen van de Grieken. De eindstand was 3-1 en, ondanks dat we doornat waren, hadden we de avond van ons leven.

FC Barcelona
Marc-André ter Stegen, Gerard Piqué, Lucas Digne, Samuel Umtiti, Sergi Roberto, Andrés Iniesta (67” Ivan Rakitic), Jose Paulo Bezerra Maciel Júnior, Sergio Busquets (80” André Filipe Tavares Gomes), Gerard Deulofeu (46” Javier Alejandro Mascherano), Lionel Messi, Luis Suárez.

Olympiakos Piraeus
Silvio Proto, Alberto Botia Rabasco, Dimitrios Nikolaou, Leonardo Kourtis, Omar Elabdellaoui, Athanasios Georgios Androutsos, Guillaume Gillet (55” Uros Djurdjevic), Jacques Romao, Mehdi Carcela (65” Edgar Felipe Pardo Castro), Saša Zdjelar, Vadis Odjidja (71” Konstantinos Fortounis)

Ons andere clubje: FC Barcelona in stadion Nou Camp.

Hillsborough – Sheffield

Sheffield Wednesday – Blackpool

Op boxing day, 26 december, in 2014 zijn David en ik van tante Josie en oom Dave in Silkstone (nabij Barnsley) naar Sheffield gereden voor de wedstrijd van “the Owls” tegen Blackpool. Bij Sheffield Wednesday zagen we o.a. Royston Drenthe in actie en voor onze neus maakte hij nog een hele mooie actie. Door een penalty wonnen “the Owls” met 1-0.

Het Hillsborough stadion is gebouwd in 1899 en was het eerste stadion in Engeland waar verlichting werd aangebracht. Op 15 april 1989 vond hier de Hillsboroughramp plaats, waarbij 96 fans van Liverpool werden doodgedrukt tijdens de halve finale van de FA Cup tegen Nottingham Forest.

Op de weg terug van het stadion naar Silstone begon het behoorlijk te sneeuwen en later op de avond strandden we zelfs met de auto tussen tante Josie en het hotel waar we sliepen. We hebben toen verder moeten lopen.

Wembley Stadium – Londen

Tottenham Hotspur – Southampton

Kerstmis 2017 zouden we gaan vieren bij Tante Josie in Silkstone nabij Barnsley en David en ik maakte plannen voor het bezoeken van een wedstrijd op Boxing day. In eerste instantie wilde we naar Nottingham Forrest tegen Sheffield Wednesday maar deze wedstrijd was al heel snel uitverkocht. Alternatief 1) Huddersfield tegen Stoke City werd ook afgewezen daar er teveel oud-Feyenoorders speelden. Alternatief 2) Manchester United – Watford kon toch echt niet, want Manchester United had net dat jaar de Europa Leaguefinale van AFC AJAX gewonnen…

Het werd Tottenham Hotspur – Southampton in het Wembley Stadion in Londen. Een hereniging met Christian Eriksen, Davidson Sanchez, Toby Aldeweireld en onze oude captain Jan Vertonghen. Hiervoor moesten we nog wel even 275 km vanuit Silkstone naar Londen rijden maar voor je eerste ontmoeting met Spurs en Wembley heb je uiteindelijk wel wat over.

De opstelling van Tottenham Hotspur: Hugo Lloris, Ben Davies, Davinson Sánchez, Jan Vertonghen, Kieran Trippier (83” Toby Alderweireld), Christian Eriksen, Dele Alli, Moussa Sissoko, Victor Wanyama (88” Danny Rose), Harry Kane, Heung Min Son (77” Erik Lamela).

Harry Kane scoorde in deze wedstrijd 3 van de 5doelpunten en harkte een rijtje records binnen, o.a. meeste doelpunten voor een team in één kalenderjaar, en hij werd Premier League King of the Year. David en ik mogen in ieder geval zeggen dat wij er bij waren ;-).

Rat Verlegh stadion – Breda

Vele, vele wedstrijden…

Natuurlijk kan dit stadion niet ontbreken in het lijstje van bezochte stadion. Dit stadion staat in de stad waar we zijn geboren en NAC heeft ook in ons beider hart een plaatje.

We hebben vele wedstrijden in dit stadion gezien op verschillende niveau’s. We hebben de jonkies van Jong AJAX hier zien verliezen maar ook de grote mannen van AJAX hier zien voetballen en NAC met 0-8 op zien oprollen. We hebben NAC vaak zien winnen maar ook verschrikkelijke wedstrijden zien verliezen. En zo zal het in de toekomst nog vaak zo gaan…

Van Donge & De Roo Stadion
(voorheen Woudenstein) – Rotterdam

AFC AJAX Vrouwen – PEC Zwolle Vrouwen
(bekerfinale 2019)

David en ik bezoeken, naast wedstrijden van de mannen van ONS ALLER AJAX, ook wedstrijden van de Vrouwen van AFC AJAX, zoals de bekerfinale in 2019. De wedstrijd werd gespeeld in een winderig stadionnetje. Het Van Donge & De Roo Stadion vroeger beter bekend als het Woudestein van Excelsior was waar de wedstrijd plaatsvond.

Als hardcore Ajacied en trouw bezoeker van competitie-, beker- en Europese wedstrijden en finale’s was het toch even wennen aan dit specifieke AJAX publiek. Daar waar de stoere mannen en vrouwen AJAX-supporters tijdens hun wedstrijden hartstochtelijk aanmoedigen was het hier meer een meisjesgebeuren. Als je mee begon te zingen met die paar “echte” supporters werd je door al die meisjes maar raar aangekeken.

Het was leuk om er te zijn, AFC AJAX Vrouwen won de beker, maar de ambiance was maar een beetje mwah en het niveau is niet al te hoog.