Luisteren naar “De Crèche” op Storytel: Een Indringende Reis door Joodse Geschiedenis
Door het kijken naar de tv serie van “De Joodse Raad” op NPO+ en het interview/verhaal van Rob Oudkerk, wiens moeder, verzorgster in de crèche, en opa, voorzitter van de Joodse Raad, ben ik erg geïnteresseerd geraakt over hoe het er aan toeging. Ik kwam dit boek tegen en ben het gaan luisteren.
Hierover het volgende:
- “De Crèche” van Elle van Rijn heeft diepe indruk op mij achtergelaten, waarbij ik een dieper inzicht kreeg in het leven van Joodse mensen onder onmenselijke omstandigheden. Het verhaal belicht de verschrikkingen van het verzorgen van kinderen die werden weggevoerd, maar ook de heldhaftige daden van het redden van kinderen door ze onder te laten duiken.
- De setting van de Joodse Crèche tegenover de Hollandsche Schouwburg benadrukt de delicate balans tussen goed en kwaad tijdens deze duistere periode. Het contrast tussen de crèche, waar kinderen verzorgd werden, en de schouwburg, waar de Joodse Raad moest handelen, is pijnlijk duidelijk.
- Het boek illustreert treffend hoe antisemitisme diep ingrijpt in de menselijke geschiedenis en het leed van meer dan 2000 jaar aan Joodse geschiedenis. Het is verontrustend dat velen zich niet bewust zijn van dit verleden en de impact ervan op onze samenleving.
Delen van het boek worden betwist aldus het Parool
In een artikel van het Parool op 3 december 2020 worden bepaalde feiten betwist door nabestaanden en eisen zij aanpassingen in het boek. Het gaat om bepaalde beschrijvingen van de karakteristieken van personen die voorkomen in het boek. Uit het boek neem ik vooral de tijdsgeest en de gevoelens van mensen uit die tijd mee. Dat er fictieve zaken zijn toegevoegd om het persoonlijker te maken zal ik met een korreltje zout nemen.
Mijn slotgedachte
Het luisteren naar “De Crèche” heeft mijn begrip van de Holocaust verder verdiept en heeft me doen realiseren hoe belangrijk het is om ons bewust te zijn van antisemitisme en de tragische geschiedenis van het Joodse volk. Laten we leren van het verleden en streven naar een wereld zonder haat en onrechtvaardigheid.
Ik ben ook erg benieuwd naar het boek “Virrie’s kinderen”. Virrie Cohen is een van de zusters die ook in het boek “de Crèche” voorkomen en zij is de moeder van Rob Oudkerk, die haar verhaal heeft opgetekend. Daarnasst wil ik ook de film van Walter Süskind nog eens zien daar dat zijn perspectief van de crèche en al wat gebeurde in de Hollandsche Schouwburg en hij en anderen veel kinderen in veiligheid heeft gebracht die daardoor de oorlog overleefden.