Vragen naar aanleiding van de nieuwe indeling JO16-1/JO10-4 bij TSC

Voor David van de JO16-1 > JO17 (2024-2025)

In de JO16-1 groep is een document gedeeld waarin is aangegeven hoe men tot de nieuwe selectie voor het komende seizoen zal komen. Daar ik ook vragen had over dit document heb ik deze in onze groepsapp gesteld en daarop is het mondelinge antwoord via de trainer gekomen dat “er dingen zijn fout gegaan in het verleden en die zullen worden meegenomen in de evaluatie”. Dit antwoord doet natuurlijk geen recht aan de gestelde vragen. Ik heb ook het gevoel dat het als een soort zoethoudertje is aangeboden om de problematiek in onze jeugdopleiding vooruit te schuiven. Het is natuurlijk ook betreurenswaardig dat een van de weinige medewerkers die TSC op de loonlijst heeft staan niet eens de tijd neemt om een gedegen antwoord te geven. Hieronder mijn vragen en opmerkingen:

Hier ook een vraag van mijn zijde. Wie zijn de personen van de technische commissie die het eindoordeel geven? Zijn dit personen die ook direct betrokken zijn bij de jeugd en er ook iets over kunnen zeggen of gaan die af op het oordeel dat door de HJO wordt voorgelegd. Als ik op de website kijk, zit ik zelf ook nog in de technische commissie voor de jeugd en dat is toch echt niet het geval. Indien de voorselectie wordt voorgelegd aan de technische commissie en deze heeft geen verder inbreng dan kan het alleen de goedkeuring geven, want het zal zelf geen argumenten hebben om de voorselectie af te keuren. Lijkt mij een wassen neus procedure, maar ik hoor graag dat ik het helemaal mis heb in deze.

Verder wat opmerkingen op de procedure:

  1. Vorig jaar stond er ook in de procedure dat er gesprekken gevoerd zouden gaan worden met de spelers en die gesprekken hebben toen ook niet plaats gevonden.
  2. De financiële toeslag: deze toeslag is door mijzelf in de algemene vergadering voorgesteld om trainingscoördinatoren aan te stellen voor de breedtesport en door de algemene vergadering aangenomen. De toeslag kan alleen door de algemene vergadering worden verhoogd als een voorstel hiertoe wordt goedgekeurd. De toeslag is het afgelopen jaar niet gebruikt voor het doel waarvoor het is ingesteld en ik zie dan ook geen enkele reden om deze toeslag te verhogen. Als er geen trainingscoördinatoren worden aangesteld, kunnen ze de toeslag beter afschaffen, want het lijkt mij dat de selectiespelers niet sponsor van de vereniging worden voor een willekeurig doel. Mocht het doel niet door de Algemene Vergadering aangepast wordt, ga ik er vanuit dat dit eerst aan de leden in de AV wordt voorgelegd voordat het doel zal veranderen.
  3. De tweede talentendag is voor TSC’ers maar ook voor spelers van buiten TSC, maar er zijn ook spelers van buiten TSC die op dit moment al bij TSC meetrainen en daar, naar zeggen, al contributie voor betalen. Hebben deze spelers al een voorsortering in het selectiebeleid en worden zij in de procedure gezien als extern (spelen nu nog geen wedstrijden) of als externe spelers en dienen zij zich ook via de tweede talentendag in de kijker te spelen? Ik ben namelijk benieuwd of deze contributiebetalende, niet competitiespelende maar wel meetrainende speler bij gelijke capaciteiten voorkeur kan krijgen boven een lid dat al langer lid van TSC is en die wel actief is voor onze vereniging. Ze zijn namelijk allebei lid van onze vereniging. En vanaf wanneer mogen externen lid worden van de vereniging en vanaf dan al meetrainen met het selectieteam? Het geeft scheve gezichten als externen al mogen meetrainen maar waar dat nog niet mogelijk is voor onze eigen spelers die een ambitie hebben om in een hoger team uit te komen.
  4. Onze jongens hebben allemaal hun bijbaantjes, maken daar tijdig afspraken over met hun werkgevers en dienen deze dan ook na te komen. Dit is voor hun ook een invulling van vrije tijd. In het document staat “Voetbal is 1e prioriteit voor het invullen van je vrije tijd”. In het afgelopen jaar zijn er verschillende trainingen ingelast (linietrainingen), vrijdagen aangepast en daarna niet meer ingevuld en dergelijke. Wordt er volgend jaar een planning gemaakt dat niet weer zomaar veranderd of dat er ineens oefenwedstrijden worden ingepland. Daarnaast zijn er schoolverplichtingen in hun vrije tijd die ook opgevolgd moeten worden. Denk aan informatieavonden, schoolbezoeken, excursies, buitenlandse trips en andere zaken die, wat mij betreft als betrokken ouder, voorrang krijgen op de training. Worden de spelers hier op afgerekend? TSC is toch geen betaald voetbalorganisatie of heb ik hier iets gemist.
  5. Fijn om te horen dat de HJO na meer dan 3 jaar dan toch eindelijk met een voetbaltechnisch plan zal gaan komen* en dat daar volgens getraind gaat worden. Ik kan alleen maar hopen dat het een langer leven heeft dan de linietrainingen die wel op het trainingsschema van dit jaar staan, maar die er nooit zijn geweest. *Neemt hij ook gelijk de methodische spelprincipes mee die de trainers, de oude technische commissie en de vorige HJO ooit samen hebben neergezet voor de jeugdopleiding en die nu niet meer worden nageleefd? Alle selectietrainers trainen op hun eigen manier en doen wat zij het best voor hun team vinden. Er is geen rode draad door de jeugdopleiding qua spelopvatting en de invulling hiervan tijdens wedstrijden.
  6. Uit hoeveel spelers gaan de selectieteams bestaan in het nieuwe seizoen en hoe gaan ze om met zijinstroom gedurende het nieuwe seizoen?Als je kijkt naar de JO16-1 en JO17-1 van het huidige seizoen dan is duidelijk dat de selecties zeer groot zijn en dat komt de kwaliteit niet ten goede. Spelers komen niet of bijna niet aan spelen toe of spelers spelen juist heel veel. Er zijn steeds weer andere redenen die worden aangegeven waarom iemand meer of minder speelt. Heeft het technisch kader van TSC geleerd van dit jaar en nemen ze dat mee in het volgende jaar?
  7. Het volgende wordt aangegeven “Gedurende het seizoen bestaat de mogelijkheid om binnen de teams veranderingen door te voeren, dit gaat altijd in overleg met het HJO.” Kunnen spelers in het nieuwe seizoen worden teruggezet naar lagere teams of juist worden doorgeschoven naar hogere teams? Zijn hiervoor voorwaarden en is dit alleen aan de staf van het team en de HJO? Of is er een beroepsmogelijkheid via de technische commissie en het bestuur. De zin die daarna volgt is een beetje raar: “En aan het einde van het seizoen zullen de nieuwe teams voor het volgende seizoen worden samengesteld.” Dit selectiebeleid is er toch op gericht om nieuwe selectieteams samen te stellen en volgend jaar zal dat toch op dezelfde wijze zijn als dit jaar? Of toch niet?

Ik ben gewoon heel erg betrokken bij de jeugd en kijk kritisch naar het non-beleid van de afgelopen jaren. Er wordt steeds weer aangegeven dat zaken zullen verbeteren en steeds hoop ik weer dat dit ook zal gaan gebeuren. Nu ook weer de hoop, maar na 3 jaar HJO moet ik het eerst zien en dan pas echt geloven.

Graag de vragen en opmerkingen doorspelen naar de HJO en ik zie graag zijn respons hierop. Een aantal vragen heb ik ook naar aanleiding van wat ruggespraak geformuleerd en die zouden het antwoord ook graag hier weer terugzien. Het is in het belang van onze jongens dat er goed beleid wordt gemaakt en nageleefd, waardoor we niet van die vervelende dingen meemaken als in het het afgelopen seizoen en de selectieperiode voorafgaand aan het vorige seizoen.

Absoluut geen commentaar naar onze eigen staf, maar naar de kaders waarin zij moeten werken en hoe dingen steeds weer worden opgelegd en veranderd zonder toelichting van bovenaf.

Dank je wel, Delvano en Wesley.
Namens de ouders van David,
Grx. HOI en Angela

De reactie in de groepsapp:

Delvano antwoord op 24 mei naar aanleiding van een vraag van mij of hij al iets ontvangen heeft:

Nee, nog niets ontvangen.

Mijn reactie daarop:

Daar ik weet dat enkele andere ouders net als ik op de antwoorden zitten te wachten even de terugkoppeling die ik vanavond gekregen heb: Sommige dingen zijn niet gelopen zoals ze hadden moeten lopen en deze zullen geëvalueerd worden. Let op: Ik reken dit onze trainers niet aan, maar het is een mooi nietszeggend antwoord van de HJO en iets waar niemand niets mee kan doen. Wederom een gemiste kans en duidelijk dat de HJO geen antwoorden wil geven op de gestelde vragen. Daar ik toch graag concrete antwoorden wil hebben, zal ik de vragen doorspelen naar het bestuur.


Voor mijn eigen team van de JO10-4 > JO11 (2024-2025)

De recente ervaringen binnen de JO10-4, waar ik trainer ben, en de JO16-1, waar ik als ouder betrokken ben, waarbij communicatie en transparantie ver te zoeken waren, zijn slechts een voorbeeld van de grotere problemen die spelen. Vragen blijven onbeantwoord of antwoorden blijven vaag, wat getuigt van een gebrek aan verantwoordelijkheid en daadkracht. Ik ben vastberaden om mijn stem te laten horen, zelfs als het bestuur, zoals is aangegeven door de huidige voorzitter, mij zou willen verbieden om mij nog langer in te zetten voor de TSC. Ik zal mijn grieven publiekelijk blijven uiten, omdat ik geloof dat transparantie en openheid de sleutel zijn tot verbetering.

Als trainer van de JO10-4 heb ik de volgende opmerking gemaakt naar de groep waar ik eerst geen deel van mocht uitmaken en waar ik dankzij Wilfred alsnog toegevoegd ben. Natuurlijk geen reactie ontvangen en door afzeggingen, waaronder van de HJO zelf, is het gesprek op aandringen van de trainers dan toch in de volgende week gepland (eerste planning was begin april). De HJO kan niet worden beschuldigd van het initiatief nemen om het gesprek alsnog in te plannen. (De vraag is natuurlijk wel of deze nog zal doorgaan!):

Dank je wel voor de uitnodiging, Wilfred. Fijn dat ik alsnog aan de groep ben toegevoegd.

Net als Dennis ben ik heel erg benieuwd naar de agenda van de avond en ik hoop dat er concrete zaken weer worden opgepakt die bij een echte jeugdopleiding hoort. Dit heb ik als trainer dit jaar gemist en als ervaringsdeskundige. Er wordt veel te veel gepraat, proefballonnetjes opgelaten en veel te weinig opgepakt of doorgepakt. Sinds een paar weken worden er trainingen gedeeld maar van enige visie is niets te merken. Trainers ondersteunen is meer dan trainingsvormen delen. De selectiespelers betalen een toeslag op de contributie voor ondersteuning trainingen breedtesport (door mij zelf voorgesteld in de ALV en goedgekeurd)

De documenten op de website van TSC die bij de jeugd zijn ooit door mij daar zelf geplaatst, zijn niet meer de dagelijkse praktijk  en van alles wat er ooit was is afgesproken door TSC trainers is in de afgelopen jaren weinig terecht gekomen. Toch ben ik nu heel blijj dat er na al die jaren sprake is van een visie en ik ben heel erg benieuwd wat deze visie ons gaat brengen. Misschien dat we nu na jaren van stilstand (wat onze jeugdopleiding betreft) weer een stap voorwaarts kunnen zetten. Natuurlijk blijf ik kritisch, maar als ik nu om mij heen kijk zie ik vooral het ontbreken van enig aantoonbaar sportief beleid, het ontbreken van begeleiding van mijn collega-trainers, het ontbreken van de HJO op trainingsavonden, het ontbreken van een carrouseltraining (waar dus wel een premie voor ingehouden wordt), het ontbreken van spelprincipes van de JO9-JO19 en het ontbreken van een voetbaltechnisch plan. Misschien ben ik te verwend door hoe het was, maar dit is zoals ik het nu gewoon zie.

Ja, ik ben heel erg kritisch maar ik heb het als onbezoldigd vrijwilliger zonder eigen belang in de JO10-4 gewoon het beste met de jeugd van TSC voor. Buiten de visie hoop ik ook een duidelijk plan hoe het zal worden aangepakt te zien en te horen welke mijlpalen worden geslagen om het fundament van onze jeugdopleiding weer vorm te geven.

Nogmaals dank voor de uitnodiging en ik kijk uit naar het overleg van 9 april 19:15 uur.

Grx. HOI