De NATO40, AWACS (Geilenkirchen, Duitsland)

20230809 – NATO40

De NATO40 is een Boeing E-3A Sentry (schildwacht), een militair Airborne warning and control system-, of AWACS-vliegtuig, dat surveillance-, controle- en communicatiefaciliteiten levert aan de luchtstrijdkrachten. Het vliegtuig is gestationeerd in Geilenkirchen, Duitsland.
De NATO40 is een Boeing E-3A Sentry (schildwacht), een militair Airborne warning and control system-, of AWACS-vliegtuig, dat surveillance-, controle- en communicatiefaciliteiten levert aan de luchtstrijdkrachten. Het vliegtuig is gestationeerd in Geilenkirchen, Duitsland.

Ik hoorde een behoorlijk gebulder van buiten mijn huiskamer binnendringen en was benieuwd wat het was. Ik zag nog net een glimps van een AWACS, die een omtrekkende beweging om mijn flat leek te maken en komend vanuit het zuiden, noordwaarts en daarna weer oostwaarts leek te gaan. Snel de Planefinder app op de iPhone gestart om te kijken of ik hem kon volgen.

Het bleek te gaan om de NATO40 van het type Boeing E-3A Sentry (schildwacht), een militair Airborne warning and control system-, of AWACS-vliegtuig, dat surveillance-, controle- en communicatiefaciliteiten levert aan de luchtstrijdkrachten. Het vliegtuig is gestationeerd in Geilenkirchen, Duitsland.

Ik zag hem weer zuidwaarts en daarna westwaarts draaien om via een touchdown en doorstart het vliegveld Gilze Rijen weer achter zich te laten en richting Breda te gaan. Ik snel mijn camera pakken en in gereedheid brengen om, als hij weer langs Oosterhout en dus ook mijn flat zou komen, een plaatje te kunnen schieten. Nou hij kwam en ik maakte, vind ik zelf tenminste, een topplaat van de NATO40 in een draai om Oosterhout.

Het was echt gaaf om vanaf je eigen balkon een vliegtuig te spotten en dan ook nog eens zo’n bijzonder vliegtuig, dat wij hier niet vaak zomaar voorbij zien vliegen…