Mijn pagina wordt geladen. Een ogenblik aub!

Hermann-Otto F. Israël

FESTINA LENTE CAUTA FAC OMNIA MENTE
Ga verder naar mijn blogs...

Persoonlijkheden.

Op deze pagina heb ik een verklarende persoonlijkhedenlijst met door mij gebruikte persoonlijkheden en definities. De lijst bestaat in zijn geheel uit woorden en definities die voor mijn eigen rekening zijn…

Bokita, De
Bokito is een zilverruggorilla en is de leider van de gorillagemeenschap in Blijdorp, Rotterdam, en werd vooral bekend door zijn uitbraken en uitvallen richting mensen. In het verleden heb ik samen moeten werken met een vrouwelijke variant, de Bokita: alles sturend volgens haar denkwijze en daardoor niet open voor andere meningen, direct uit vel springend, niet luisterend en vooral zorgend voor een negatieve sfeer.

Voetballer (1), de dromer
Deze voetballer vindt het spelletje leuk, wil gewoon voetballen, maakt zich niet al te druk en kijkt net zo makkelijk naar de wedstrijd op het veld er naast als dat hij meedoet in zijn eigen wedstrijd. Het ambitieniveau is niet heel erg hoog en meedoen is voor hem of haar belangrijker dan winnen.

Voetballer (2), de lik-de-regendruppels-van-het-doeltje
Het zijn de voetballertjes die op voetballen zijn gegaan en nog meer dan de dromer bezig zijn met de andere dingen die ze tegenkomen op het voetbalveld. Wat denk je van de bloemetjes (al groeien die niet op kunstgras), het likken van de regendruppels van het lage doeltje of als genieten van de grote lichtmasten met veel licht die in de avond op het veld schijnt. Voetbal is voor deze jongens of meiden veel meer dan het trappen tegen een balletje met zijn of haar maten.

Voetballer (3), de harde werker en fantatiekeling
Iedere dag maar weer die bal willen hebben om er iets leuks mee te kunnen doen. Op het veld gewoon lekker kloten en partijtjes willen winnen is wat ze het liefst doen. Sommige doen de trucjes, andere houden meer van recht-toe-recht-aan, de ene wil weer meer verdedigen of keepen en die ander wil ze er gewoon inschieten. De overeenkomst tussen al deze voetballertjes is dat ze lekker willen voetballen. Geen gezeur, geen gepiel, maar gewoon lekker voetballen…

Voetballer (4), de van-de-BVO-dromer
Op alle leeftijden zijn ze er in je vereniging: de jongens en meiden die naar een Betaald Voetbal Organisatie (BVO) willen om hun droom waar te maken.

Voetballer (666), het Damiaantje
Het Damiaantje is de voetballer, vaak het product van een te fanatieke of gemene voetbalouder. Ego-centrisch met vermoedelijk een lichte afwijking en heeft de mening dat alles om hem of haar draait (ingegeven door de te fanatieke of gemene voetbalouder), viert de doelpunten vaak in zijn of haar eentje en heeft moeite met het delen van succes met zijn of haar teamgenoten. Daarnaast is het Damiaantje vaak een theatrale speler die houdt van het veinzen van onrecht dat hem wordt aangedaan. Vaak is het Damiaantje een goede voetballer, maar wel eentje die niet snel geliefd is bij zijn medespelers.

Voetbalouder (1), de droomouder
De droomouder vindt het leuk om zaterdag naar een wedstrijd te gaan en zijn of haar kind aan te moedigen. Hij of zij laat het coachen over aan de trainer/coach en is gewoon helemaal blij als zijn/haar kind gewoon lekker meedoet en plezier in het spelletje heeft. Hij of zij viert samen met zijn/haar kind de overwinning of treurt mee na de verloren wedstrijd.

Voetbalouder (2), de gemiddelde
De gemiddelde voetbalouder is al een beetje fanatiek, heeft een eigen mening over hoe het team en zijn/haar kind moet spelen en laat dat al duidelijk merken. Hij of zij coacht ongevraagd mee en zorgt daarmee regelmatig voor verwarring bij zijn/haar eigen kind. Hij of zij heeft ook regelmatig commentaar op de leiding en roept regelmatig “Scheids”.

Voetbalouder (3), de te fanatieke
De gemiddelde voetbalouder is in mijn ogen al een vervelend fenomeen, maar de te fanatieke gaat nog net een stapje verder: deze maakt zich veel te druk achter de boarding en schreeuwt naar het kind wat het moet doen. Daarnaast maakt deze zich ook schuldig aan het constant maar direct of indirect commentaar leveren op leiding en begeleiding.

Voetbalouder (4), de vader/moeder van de nieuwe Messi of Martens
De voetbalouder die denkt dat zijn of haar kind de nieuwe Messi is, is zo overtuigd van de voetbalkwaliteiten van haar/zijn kind: een toppertje in de dop en als de teamgenoten maar de maar bal spelen naar hem/haar dan gaat het helemaal goed komen. Deze voetbalouder is er ook overtuigd dat deze topper zeker in een selectieteam terecht hoort te komen en zal de technische begeleiders/commissie dan ook zeker van ongevraagd advies voorzien om hun spruit zo hoog mogelijk te krijgen. Voor deze voetbalouders is het dan ook heel vaak vervelend dat zij die er onafhankelijk naar kijken het niet vaak eens zijn met hen.

Voetbalouder (5), de gemene
De gemene voetbalouder is de “sneaky one”, is de stoker binnen het team en probeert andere ouders in zijn of haar groepje te krijgen. Hij of zij is het bijna nergens mee eens, heeft een eigen mening en is eigenlijk de kwaadspreker. Zal in een kleine groep het grootste woord hebben en is er niet vies van om het een en ander bij elkaar te liegen om anderen in een kwaad daglicht te stellen. De gemene voetbalouder wil vooral het eigen kind (vaak het Damiaantje) in het positieve spotlight zetten ten koste van anderen.

Voetbalouder (666), de Munchausen-by-proxy
De Munchausen-by-proxy voetbalouder verzint van alles om maar een excuus te hebben voor de misdragingen van zijn of haar eigen kind en is er niet vies van om anderen ten onrechte te beschuldigen voor onrecht dat hen wordt aan gedaan. Vaak is deze voetbal ouder ook gewoon een gemene voetbalouder en is zijn of haar kind een Damiaantje.

Vrijwilliger (1), mijn definitie
Een vrijwilliger is voor mij iemand die zich vrijwillig meldt voor het invullen van een taak bij een organisatie of vereniging en daarvoor tijd wil vrijmaken. Vrijwilligers zijn er in alle kleuren en maten en zijn er soms maar even en sommige zijn er juist altijd omdat ze het beste met de vereniging of organisatie voorhebben.

Vrijwilliger (2), zo nodig voor iedere organisatie/vereniging
Iedere organisatie of vereniging is afhankelijk van vrijwilligers. Zonder vrijwilligers is er namelijk helemaal geen vereniging. In de tijd van nu is dit niet vanzelfsprekendheid meer.

Vrijwilliger (3), de woensdagmiddagtrainer
Dit is mijn favoriete vrijwilliger: de woensdagmiddagtrainer vindt het leuk om met de allerjongste jeugd op het veld te staan en hen te helpen om de beginselen van de voetbalsport aan te leren. De jongste pupillen genieten van het spelletje en daar genieten de woensdagmiddagtrainers dan op hun beurt weer van. Deze vrijwilligers (65+’ers) zijn over het algemeen al gestopt met werken en genieten van het op woensdagmiddag samen zijn. Voor- en achteraf lekker een praatje waarbij de nieuwtjes worden uitgewisseld en aan het einde van de middag nagenieten van het welverdiende biertje.

De vrijwilliger (4), gefocust en gewoon hardwerkend
De meest ideale vrijwilliger die je kunt bedenken: het hart op de juiste plek, weet zijn sterke en zwakke punten, doet wat hij of zij goed kan en snapt hoe het in het verenigingswezen werkt. Je zou er veel van willen hebben maar je moet blij zijn met die enkeling die zo op wil stellen. Het liefste wil je ze klonen, maar dat kan nog niet. Dit zijn de echte mensen waar de vereniging op draait.

Vrijwilliger (5), de ik-ben-er-vooral-om-te-zeuren-en-te-zagen
Dit vind ik een van de meest vervelende vrijwilligerstypes: ze willen overal graag bij helpen, maar zijn heel erg snel op hun teentjes getrapt, houden van tranen trekken waardoor ze al snel zielig gevonden worden en krijgen ruzies die vooral niet aan hen liggen.

Vrijwilliger (6), de ik-wil-overal-bijhoren
Een vereniging bestaat uit vele commissies en je hebt van die vrijwilligers die overal bij willen horen. Ze willen veel doen maar ook iedereen laten weten dat ze het zo druk hebben en dat daardoor dingen niet gaan zoals ze zouden moeten gaan. Vooral het klagen en iedereen laten weten dat ze het zo druk hebben is kenmerkend voor deze vrijwilliger.

Vrijwilliger (7), de ik-doe-veel-dus-ik–doe-wat-ik-wil-dus-houd-je-bek
Deze vrijwilligers doen best veel voor de vereniging, maar weten het altijd beter en trekken het liefst hun eigen plan. Als je ze een strobreedte in de weg legt zijn ze gepikeerd, want het moet wel op de door hen bedachte manier. Hebben niet altijd ongelijk, maar kunnen niet mee in de geleidelijke weg en dat maakt het schakelen binnen een vereniging wel heel erg lastig.

Vrijwilliger (8), de ik-heb-een-eigen-geheime-agenda-of-doel
Je komt ze in alle geledingen binnen de vereniging tegen: van trainer, coördinator tot aan bestuurslid toe. De vrijwilligers met een eigen agenda die het zogenaamd voor de vereniging willen doen maar in hun agenda een eigen doel en een eigen belang (zichzelf, de zoon of dochter) hebben. Natuurlijk werken ook zij hard mee om de vereniging voorwaarts te helpen, maar als het dan op de periode van selecteren aankomt of als het net hun team aangaat dan willen ze ineens ook iets in de pap te brokkelen hebben ook al valt het ver buiten de eigen portefeuille of verantwoordelijkheden.

Vrijwilliger (9), de veel te fanatieke trainer
De Simeone’s onder de trainers. Denken dat hun pupillen harder lopen en beter voetballen als ze maar veel blaffen, roepen of schelden vanaf de zijlijn. Deze vrijwillige trainers vergeten nog wel eens dat ze niet bij een BVO langs de lijn staan en dat ze hun pupillen eerder tranen in de ogen dan plezier in voetbal bezorgen.